Когато румънката Мара започва добре платената си работа в сферата на

...
Когато румънката Мара започва добре платената си работа в сферата на
Коментари Харесай

В Германия печеля добре. Но не ми харесва.

Когато румънката Мара стартира добре платената си работа в сферата на рекламите в Берлин, тя е безпределно щастлива. За нея това е сбъдната фантазия. 30-годишната жена е следвала във Англия, след което е работила няколко години в Румъния. " Когато пристигнах в Германия, си споделих: Сега стартира новият ми живот. Мислех си, че на Запад мога да пребивавам същински добре и че ще остана тук до пенсия ", спомня си тя. 

Но единствено година по-късно еуфорията отстъпва място на разочарованието. Мара през днешния ден се усеща самотна - тя не е съумяла да сътвори никакви контакти. Една от аргументите за това е езиковата преграда. Посещавала е курс по немски език в Букурещ, само че в ежедневната си работа употребява единствено британски. " Разбирам какво се приказва на немски, стига хората да приказват постепенно. Мога да си поръчам капучино, само че към момента не съм в положение да повеждам по-задълбочен диалог. "

Самота и администрация

Компанията, за която румънката работи, е останала в режим хоумофис и след пандемията. Тя вижда сътрудниците си само на екрана на своя компютър. " Това доста ме натоварва. През почивните дни е още по-зле, няма с кого да излизам и да се срещам ", споделя тя пред Дъждовни води.

Но Мара е имала и други проблеми. Търсенето на жилище чартърен в Берлин се оказало изключително мъчно. Освен това и връзката с управляващите е доста сложна, споделя Мара. Неведнъж служителите желали от Мара всякакви документи, само че тя по този начин и не ги схванала. " Неприятна обстановка. Разбира се, не мога да изисквам от хората в Германия да не приказват немски. Никога не бих го направила. Но пък когато ги попитам дали случайно говорят британски, троснато ми отговарят  " не ". "

На чужденците не им е елементарно в Германия

Румънката не е изолиран случай. Резултатите от проучване на Института за приложни стопански проучвания в Тюбинген удостоверяват това. За него са били интервюирани близо 1900 непознати служащи. Много от тях се оплакват от компликациите за реализиране на обществена интеграция. Особено тежко е ситуацията на квалифицираните чиновници от неевропейските страни: 66% от тях казват, че са се сблъсквали с дискриминация. А мнозина се оплакват, че професионалните квалификации не се признават. За мигрантите от страни отвън Европейски Съюз изключително проблематичен е и строгият немски закон за престояване.

Последиците от всичко това за Германия са съществени. Много от задграничните квалифицирани служащи " бързо напущат " страната. Това се удостоверява и от берлинската изследователка на миграцията Найка Фурутан, която е професор в Хумболтовия университет. Други значими за Германия фрагменти пък по този начин и не идват. Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, извършено наскоро, сочи, че Германия е станала доста по-малко привлекателна. В него през днешния ден тя е на 15-о място от общо 38 страни, до момента в който през 2019 година е била на 12-о място.

По-бързо приемане на поданство? 

В Германия по този начин или другояче идват доста по-малко трудови мигранти, в сравнение с са ѝ нужни. Според Федералната организация по заетостта те би трябвало да са 400 000 годишно. Но през 2021 са пристигнали едвам 40 000.

Федералното държавно управление работи върху цялостна промяна на имиграционното законодателство. Предвижда се и улеснено приемане на немско поданство, само че разногласия за това има освен в ръководещата коалиция. Според представително изследване, извършено по поръчка на ДПА, 59% от германците отхвърлят концепцията за по-бързо придобиване на немски паспорт.

Нещо би трябвало да се промени в съзнанието на хората

Германското общество има проблеми с измененията. Гражданите би трябвало да осъзнаят, че интеграцията не е еднопосочна улица, счита изследователката на миграцията Фурутан. Промяната в мисленето обаче няма да настъпи от единствено себе си. Нужни са в това число и ясни антидискриминационни правила. " Вече освен Съединени американски щати, Англия и Австралия се пробват да притеглят най-добре квалифицираните фрагменти. Ние изцяло пропущаме обстоятелството, че Саудитска Арабия, Катар, Емирствата провеждат мащабна акция за набиране на служащи, забравяме и че Филипините към този момент не пускат по този начин елементарно хората си, както и че Африка сега доста интензивно се пробва да задържи своите фрагменти ", показва тя.

Много от живеещите в Германия мигранти се приготвят да се върнат в страните си, споделя още Найка Фурутан. " Ами в случай че революцията в Иран успее и огромна част от иранците се върнат в страната си? Малко се майтапя, само че тогава Германия би осъмнала без зъболекари. "

Румънката Мара също споделя, че не може да си показа да остане още дълго време в Германия. " Сега виждам нещата по напълно друг метод. Може би ще остана още година или две, само че не се виждам тук в идващите 5 или 10 години. "

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Търсите работа в Германия? Ето по какъв начин да кандидатствате.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР